
Fakta om ull
Varför känns ullen torr?
Ullen bevarar vattenångan inuti fibern i stället för som bomull, utanpå fibern. Upp till 30% fukt kan ullen hålla utan att den känns fuktig vilket är nästan dubbelt så mycket som bomullen kan. Ullens främsta egenskap är att den kan avge denna fukt som absorberats när fibern känner av att det inte är lika fuktigt i omgivningen längre. När detta sker krävs det kinetisk energi som redan finns i fibern och värme försvinner från fibern vilket då stabiliserar en behaglig temperatur hela tiden. Bomullen däremot behåller all fukt och blir dessutom kall när fukten ska avdunstas.
Hur kan sängen bli varm?
Alla sängar är kalla när du lägger dig i dem men ullen har en egenskap alla andra material saknar. Som beskrivs i stycket ovanför reagerar ullen med fukt och det startar en ”exotermisk process” Denna avger värme, för att vara exakt 27 värmekalorier per gram ull. Det här är mycket lite värme men när din kropp inte behöver avge någon värme för att sängen ska värmas upp så känner dig varm redan 10-30 sekunder efter att du har lagt dig i sängen! Sedan anpassar sig ullen efter din temperatur och isolerar den mot omgivande luften och du får precis rätt temperatur under täcket, nämligen din egen.
Svettas jag inte?
När kroppen har sin egen temperatur behöver den inte svettas för att kyla sig. Men man kanske svettas av andra orsaker och då tar ullen hand om överskottet. Ull är det material som är bäst på att suga till sig fukt/svettoch sedan ventilara bort det. Du svettas, men det känns inte så och den bästa känslan är att få vakna torr på kroppen varje morgon.
Hur är det då med kvalster i min säng?
Kvalster trivs inte i ull av två anledningar:
- Torrheten: Ullen håller sig torr som beskrivits innan och i en torr säng trivs inte kvalstren som behöver värme och fukt för att föröka sig. De stannar helt enkalt kvar på din kropp och gör sitt jobb där istället för att föröka sig i sängen.
- Lanolinfettet: Den höga halten av lanolinfett i ullen är för mycket för kvalstren. De tycker miljön är obehaglig, som att skicka oss till nordpolen på solsemester!
Men blir det inga kvalster alls i min säng?
Jo tyvärr, några ramlar alltid av och blir kvar men de blir inte långlivade. Under den tid de är där hinner de även sprida lite bakterier omkring sig men det är nu som KREATINET gör nytta. Kretinet är ett bakteridödande ämne som finns naturligt i ullen. Det är bl.a. därför som man har ullkläder och ullsängar för hjälparbetare i katastrofområden. Där är det svårt att tvätta och en hög förekomst av smittoämnen men ullen gör sitt jobb bra och skyddar mot bakterierna.
Så allt det här händer medan min säng är helt stilla på natten?
Nja, din säng ser ju ut att vara stilla men i verkligheten får du en mikromassage av den hela natten! Ullfibrernas kurvade form ger en stor kontaktyta mot din kropp och när du rör på dig masseras kroppen ytterst lite men tillräckligt för att stimulera alla små blodkärl på kroppen. Det i sin tur motverkar kripplingar ”myror i benen” , nattkramper och ökar värmen tack vare ökad fart på blodcirkulationen. Personer som blivit liggandes inom vården får ull under kroppen för att motverka liggsår, rullstolsbundna sitter på ull av samma anledning.
Men jag är ju frisk och sover gott, varför ull?
Du ska tänka förbyggande. Varför utsätta kroppen för onödiga påfrestningar som kan ge dig besvär senare i livet? Låter det inte bra att sova så gott att du kan minska din sömn? Eller att slippa besvär som ledvärk, reumatism, fibromyalgi, eksem, psoreasis, kripplingar, kramper, allergier. Listan kan göras lång på sjukdomar som lindrats och i många fall helt försvunnit. Se bara alla brev vi fått som referenser.